Welsh Pony’s

Ook hebben wij Welsh pony’s, de Welsh pony is een heel oud ras, dat al in de Middeleeuwen bekend was. Er zijn aanwijzingen dat een inheems Welsh-type pony voor 1600 bestond. Men neemt aan dat de oorspronkelijke Welsh Mountain Pony afstamt van de prehistorische Keltische pony. Door de strenge winters en het schaarse voedsel ontwikkelde de pony zich tot een sterk en intelligent ras. Er stroomt Arabisch bloed door de Welsh. Je kan dit heel duidelijk zien in het Arabische hoofdje; toch blijf je het pony-uiterlijk zien. De Britse benamingen voor verschillende typen (secties in het stamboek) luiden: Welsh Mountain Pony (Sectie A), Welsh Pony (Sectie B), Welsh Pony of Cob Type (Sectie C), en de Welsh Cob (Sectie D).

Sectie A

16-jarige Welsh pony, sectie A,
Rijnland. 2009

Sectie A noemt men ook wel de Welsh mountainpony. Hij heeft een maximale schofthoogte van 1,22 m. Deze sectie stamt af van de pony’s in Wales. Er zijn heel wat uiterlijke kenmerken. Ze hebben een klein, edel hoofd met fijn gespitste oren. De ogen zijn groot en liggen een beetje buiten de oogkassen. De nek moet lang genoeg zijn en moet mooi, sierlijk gedragen worden met een schuine schouder die zichtbaar in de schoft overgaat. De benen moeten vierkant gesteld zijn met ronde, harde hoeven. De beweging moeten sierlijk, vlot en vrij zijn met een goede buiging in de spronggewrichten. Alle kleuren worden toegestaan behalve bont.

Sectie B

Driejarige Welsh pony, sectie B, Finland 2005

Sectie B is de vergrote versie van de Welsh mountainpony of sectie A. De schofthoogte is tot 137 cm. Deze pony’s hebben dezelfde uiterlijke kenmerken als de Sectie A. Ze zijn beter geschikt als rijpony omdat ze groter zijn.

Sectie C en D

Secties C en D zijn het meest populair gezien de grootste stokmaat waardoor er het langst op doorgereden kan worden voor een kind of jongere of zelfs tot volwassen leeftijd. Op wedstrijden wordt het meest van dit formaat gebruikgemaakt.

Karakter

Het is een pittige pony. Hij werkt graag en is eerlijk. Het zijn slimme en leergierige pony’s met een groot uithoudingsvermogen.

Gebruik

Welsh pony’s zijn veelzijdig. Ze kunnen dienen als eerste rijpony maar je kan ze ook gebruiken in de topsport. Ze worden onder andere ingezet bij dressuur of Jumping. Ook doen deze pony’s het goed in de mensport.

Verkoop

Op dit moment hebben wij te koop: 
1 Welsh Pony sectie B Merry rood schimmel geboren 5 maart 2015
1 Welsh Pony sectie B Merry blauw schimmel geboren 26 maart 2015