Hampshire Down schapen

Op onze boerderij houden wij Hampshire Down schapen, prachtige wolle beertjes die bij ons in de boomgaard het gras perfect bij houden.
Wijn zijn lid van de HDN en hebben Hampshire Down schapen die zijn ingeschreven in het stamboek.
Vorig jaar hebben wij onze ram Gregor HvA ingezet die we in 2010 hebben gekocht van het Hof van Autriche geboren 30.12.2009 reserve kampioen 2010


we hebben op dit moment nog 7 lammeren te koop 4 ooitjes en 3 rammetjes van maart 2015
en ook willen we dit jaar Gregor verkopen en een nieuwe ram inzetten zodat we 4 van de ooilammeren van Gregor kunnen aanhouden.

De Historie

De Hampshire Down is rond 1800 ontstaan in het Engelse graafschap Hampshire. Dit graafschap werd gekenmerkt door heuvelachtig, boomloos grasland met een kalkrijke bodem, ook wel ‘downs’ genoemd. In elk dorp hadden landeigenaren één of meerdere herders in dienst die hun schapen collectief weidden, voederden, ’s nachts opstalden en verzorgden. Het duurde jaren voor de Engelse boeren deze relatief arme downs rendabel konden maken. Ze vonden onder andere een irrigatiesysteem uit maar er werd ook een vorm van intensieve schapenhouderij ontwikkeld door de grond met bemesting vruchtbaarder te maken. Daarnaast maakte men een begin met het verbouwen van gewassen die als voer voor de schapen én als groenbemester konden dienen. Het belangrijkste was echter de ontwikkeling van een hard, sober, sterk en vruchtbaar schaap, dat in staat was om onder zeer slechte weersomstandigheden te overleven. Een ras dat goed in conditie kon blijven en tevens een goede kwaliteit vlees bezat. 

De Hampshire Down is ontstaan uit verschillende rassen waaronder de Wiltshire Horn en de inmiddels uitgestorven Berkshire Knot, een vroegrijp dier met zwarte kop en benen. Er ontstond eerst een tussenras; de Hampshire West Country of West Down. Doordat dit kruisingproduct al betere opbrengsten gaf verdwenen veel locale schapenrassen. Door inkruising met de robuust uitziende South Down, geliefd om zijn hardheid en bevleesdheid en door strenge selectie ontwikkelde het ras zich verder. De huidige Hampshire Down heeft zich met succes aan de meest uiteenlopende klimatologische omstandigheden weten aan te passen en is over de hele wereld gewaardeerd om zijn soberheid, zeer sterk beenwerk en goede productie-eigenschappen. 

De Hampshire Down is een fors vlees-wol schaap. Een volwassen ram kan een gewicht bereiken van 100 tot 120 kilo, ooien wegen gemiddeld 80 tot 90 kilo. De wol is van een fijne kwaliteit en een hele vacht weegt zo’n 3,5 kilo. De wolgroei gaat tot voorhoofd en wangen en aan de benen tot de voorknie en het spronggewricht. De kleur van de wol is roomwit tot créme. De neus, oogranden, oren, knieën en het ondergedeelte van de benen zijn zeer donkerbruin tot bijna diepzwart behaard. Het gemoedelijke karakter van het ras maakt de Hampshire Down tot een plezierig en uiterst handelbaar fokdier.

Net geschoren

De Hampshire kent een vroege bronst, al vanaf juni en loopt vaak door tot in februari. Het ras lammert meestal makkelijk af en geeft vitale lammeren. De ooien zijn uitstekende moederdieren en de lammeren groeien erg snel. Ze zijn zeer levensvatbaar en hebben na de geboorte weinig beschutting tegen kou, wind en regen nodig. De Hampshire Down is een vroegrijp ras met een lange levensduur en naar verhouding veel productie jaren. In Engeland is de Hampshire Down steeds een productieras geweest. Het vlees van deze schapen is, mits niet te lang doorgemest van een goede kwaliteit. Hampshire Down rammen hebben bewezen uitstekende vleeslam vaderdieren te zijn.


Heeft u interresse in de 1 jaar oude Dekram, of in de ooi en ramlammeren, kom gerust langs om te komen kijken.

,, Hoeve Vlietenburgh,,
Nrd Linschoterzandweg 1
3425EK SNELREWAARD
Tel 06-53-272117